Japan brengt eerste gps-satelliet in de ruimte

Dit weekend heeft Japan zijn eerste gps-satelliet in de ruimte gebracht. De Michibiki-satelliet moet de nauwkeurigheid van gps-navigatie in het land verbeteren, samen met twee andere satellieten, die later zullen worden gelanceerd.

De satelliet werd zaterdagavond, lokale tijd, vanaf het Tanegashima-ruimtevaartcentrum in de ruimte gebracht door een H-IIA-draagraket. De Michibiki-kunstmaan is de eerste van drie gps-satellieten die gps-navigatie in het land van de rijzende zon nauwkeuriger moeten maken.

Van de drie satellieten zou er altijd één recht boven Japan moeten zweven, zodat het signaal van die satelliet ook op locaties te ontvangen is waar dat nu problematisch is, bijvoorbeeld door aanwezigheid van wolkenkrabbers of bergen.

Het Japanse gps-systeem, dat de naam Quasi-Zenith Satellite System heeft gekregen, is compatibel met het Amerikaanse Navstar-gps-netwerk. Japan is niet de enige speler die een eigen satellietsysteem wil opzetten: ook Rusland, China, India en de Europese Unie zijn daar mee bezig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *